Filiżanka herbaty zawsze pomaga w chwilach stresu, zmartwień, a nawet nudy. Prawdopodobnie właśnie dlatego (wraz z kawą) jest to ulubiony napój pracowników. Niezależnie od tego, czy pijesz herbatę w pracy, aby uspokoić nerwy, ze względów zdrowotnych, czy po prostu odpocząć od biurka na kilka minut, ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z zalet poszczególnych rodzajów herbaty
Zielona herbata
Zielona herbata jest powszechnie uważana za jeden z najzdrowszych napojów do picia ze względu na przeciwutleniacze zwalczające raka, zdolność do zapobiegania chorobom dziąseł i zębów oraz przyspieszenie metabolizmu. Z trawiastym smakiem i zielonym kolorem ta herbata pomaga w odchudzaniu, cukrzycy, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko depresji, utrzymuje zdrową skórę i zmniejsza ryzyko zaburzeń neurologicznych.
Czarna herbata
Chociaż czarna herbata ma najwyższą zawartość kofeiny w porównaniu do wszystkich innych herbat ziołowych, ma również wiele korzystnych właściwości. Jej przeciwutleniacze pomagają zapobiegać rakowi, wspomagają zdrowie układu pokarmowego, zwiększają energię i promują zdrowie jamy ustnej. Czarna herbata jest zwykle preferowana w porównaniu z innymi herbatami ziołowymi ze względu na jej smak i działanie uspokajające i jest najczęściej podawaną herbatą w USA i Wielkiej Brytanii.

Biała herbata
Biała herbata stała się „modna” w ostatnich latach, a wiele osób pije ją ze względu na korzyści zdrowotne i wyjątkowość. Ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Jak sama nazwa wskazuje, biała herbata ma srebrzystobiały kolor po zaparzeniu (kolejny atrakcyjny czynnik dla niektórych osób). Mówi się, że biała herbata obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a dla dodatkowego efektu – ma doskonałe właściwości przeciwstarzeniowe.
Herbata miętowa
Herbata miętowa to fantastyczna naturalna herbata o orzeźwiającym smaku mięty. Jest to najlepsza herbata łagodząca skurcze żołądka, nudności, gaz brzuszny i wzdęcia. Niektórzy ludzie nie znoszą smaku zielonej herbaty, a biała herbata ma dla nich zbyt mocny smak – więc herbata miętowa jest idealną alternatywą. Inne korzyści zdrowotne wynikające z picia herbaty miętowej obejmują: ulgę w IBS, pomaga w objawach przeziębienia i grypy, pomaga w niestrawności i utrzymuje świeży oddech. Aby uzyskać świeższą alternatywę dla herbaty ziołowej, po prostu dodaj kilka gałązek liści mięty do gorącej wody i zaparz.
Herbata Oolong
Ta częściowo sfermentowana herbata nie jest tak popularna, jak czarna, biała lub zielona herbata, ale zyskuje na popularności w Europie. Dlaczego to jest takie zdrowe? Cóż, badania wykazały, że herbata oolong jest pełna przeciwutleniaczy, które obniżają zły poziom cholesterolu, wzmacniają kości i pomagają w odchudzaniu (według badań, 3 filiżanki dziennie oznaczają 10% wzrost metabolizmu!) Co ciekawe, ta herbata jest ciemnoczerwony kolor.
Herbata imbirowa
Istnieją dwa sposoby na herbatę imbirową – albo wrzuć kawałek świeżego imbiru do gorącej wody, albo kup ziołową herbatę z korzenia imbiru w lokalnym sklepie. Tak czy inaczej – herbata imbirowa jest bardzo zdrowym napojem (często stosowanym jako lek na stres), więc od czasu do czasu staraj się mieć filiżankę w pracy. Herbata imbirowa ma przyjemny „pikantny” element, dzięki czemu jest ulubionym lekiem na mdłości i łagodzi napięcie mięśni. Pomaga nie tylko poprawić krążenie krwi, ale jest fantastycznym środkiem przeciwzapalnym.